יום שלישי, 28 באוקטובר 2014

איך מחליפים נוזל בלמים ברכב?

נוזל בלמים הוא אחד הדברים החשובים ביותר ברכב. הנוזל אחראי על תפקוד ותקינות מערכת הבלמים ולכן הוא משפיע על כל היבט בנסיעה. באמצעות החלפת נוזל בלמים ניתן לשמור על המערכת ולמנוע נזקים בלתי הפיכים. יחד עם זאת, לא מדובר על שמן רגיל אלא על נוזל בלמים שאינו ניתן לדחיסה. הוא משמש להעברת כוח או לחץ למשאבות אופן והתקן עבורו נקבע לפי איגוד המהנדסים של ארצות הברית.

נהוג לחלק את נוזל הבלמים לסוגים שונים לפי דרגת האיכות:

א. 3 DOT – זהו נוזל בלמים נפוץ המשמש בעיקר בכלי רכב ישנים. היתרונות שלו הם מחיר נמוך ושכיחות גבוהה, אך החסרונות הם פגיעה בצבע וספיחת לחות מהאוויר. הלחות גורמת חלודה בצנרת ועלולה לפגיעה בצילינדרים ובמשאבות.
ב. 4 DOT – נוזל נפוץ בכלי רכב חדשים המבוסס על גליקול. נקודת הרתיחה שלו עומדת על 245 מעלות צלזיוס, אך גם הוא פוגע בצבע וסופג לחות במידה מסוימת.
ג. 5 DOT – נוזל בלמים עם נקודת רתיחה נמוכה. הוא מבוסס על סיליקון ולכן אינו פוגע בצבע, לא סופג לחות ואידיאלי עבור אקלים בו אחוזי הלחות גבוהים מהרגיל.
ד. 3/4 DOT – כאן מדובר על נוזל בלמים יקר שאינו סופג לחות לחלוטין. עם זאת, מדובר בחלק מהמקרים על חיסרון היות ועלולה להצטבר חלודה במקומות אחרים ופחות נגישים.

מה הקשר בין שיפוץ גיר לבין החלפת נוזל בלמים?


באופן עקרוני אין צורך להחליף נוזל בלמים כאשר מבצעים שיפוץ גיר, אך כדאי לנצל את ההזדמנות ולבדוק זאת. מערכת הבלמים ברכב היא הידראולית ואטומה וקיימים בתוכה מיכל ייעודי לנוזל בלמים, משאבה מרכזית, צנרת בלם ומשאבות אופן. החלפת הנוזל מתבצעת במערכת בכל 30 אלף ק"מ או כל שנתיים, לפי המלצות יצרן הרכב.