יום ראשון, 15 באוקטובר 2017

חוק אחריות יצרן הרכב

חוק רישוי שירותי רכב אמור להוביל להוזלה של מחירי הרכב החדשים ולהפחתת עלויות שירותי התחזוקה. החוק כולל למעשה רפורמה בתחום יבוא הרכב, הקצאת החלפים ושירותי התיקונים ולכן הוא רלוונטי עבור כל מי שמחזיק ברכב פרטי. באופן עקרוני, החוק מעניק לשר התחבורה אופציה לקבוע תנאים ומגבלות שיחולו על בעלי רישיונות ליבוא רכב ולמנוע מתן רישיונות או לא לחדשם אם בעל הרישיון לא עומד בתנאים.

כיצד מיובאים רכבים לישראל?

החוק משפיע על יבואני הרכב ובעקיפין גם על כל מוסך מורשה שכפוף אליהם ברחבי הארץ. כך למשל עד כניסת החוק לתוקף התבצע יבוא הרכב באמצעות שלושה ערוצים:

  • יבוא ישיר המאפשר יבוא רכב ישירות מהיצרן
  • יבוא מקביל המאפשר יבוא באמצעות סוכן מורשה של היצרן בחו"ל
  • יבוא אישי לצרכים אישיים ומשפחתיים

מה קובע החוק?

חוק רישוי שירותי רכב שנקרא גם "חוק אחריות יצרן הרכב" קובע שיש לפתוח ערוצי יבוא נוספים וכך למעשה להגביר את התחרות. כמו כן, הוא מעניק הקלות על ערוצי היבוא הקיימים. היבוא המקביל הופך בזכות החוק הזה ליבוא עקיף, והיבואן המקביל שבעבר היה צריך את מעורבותו של סוכן מורשה יכול מעתה לייבא עם סוכני משנה או לייבא רכב חדש שנרשם בחו"ל. בנוסף, החוק כולל ערוץ יבוא שנקרא "יבואן זעיר" ולו מותר לייבא עד 20 כלי רכב חדשים ודגמים שבכלל לא מיובאים על ידי היבואנים הישירים.

מיהו מתווך ליבוא אישי?

בזכות החוק גם נוצר מקצוע חדש של מתווך ליבוא אישי של רכב. תפקיד המתווך הוא לסייע למייבא האישי בכל הנוגע להתנהלות מול יצרן הרכב בחו"ל ולרישום מסודר של הנושאים הבירוקרטיים. אמנם אסור למתווך לקבל תשלום עבור הרכב אלא רק דמי תיווך, אך הוא גם מחויב לעבור בחינות והסמכה מטעם משרד התחבורה.

הדור הבא של יבוא רכב

בסופו של דבר, סביר להניח שהחוק החדש ישנה את פני ענף היבוא וישפיע לטובה גם על מחירי הטיפולים במוסך מורשה. כדאי להמשיך לעקוב אחר הנושא ולהכיר את הדור הבא של יבוא הרכב לארץ.